Словник парикмахерських термінів

3D-фарбування – об'ємне креативне фарбування у декілька схожих тонів із затемненням коріння волосся, нижніх та контурних пасм. Різновидами 3D-фарбування є брондування, блочне фарбування, каліфорнійське мелірування, шатуш, омбре.

рН — показник ступеню кислотності середи. Ступінь активності іонів водню у розчині. Нейтральным pH прийнято вважати показник 5.5. Все що менше – слабо-кислі та кислі розчини, більше – слабо-лужні та лужні відповідно. Для прикладу, шлунковий сік -1,0-2,0 pH, харчовий оцет - 2,4 pH, лимонний сік - 2,0-3,0 pH, Coca-Cola - 3,0 pH, пиво - 4,5 pH, шкіра здорової людини - 5,5 pH, слина - 6,35 -6,85 pH, чиста вода - 7,0 pH, морська вода - 8,0 pH, нашатирний спирт - 11,5 pH, концентровані лужні розчини — >13 pH.

Авангардний стиль — зародився в 60-х рр ХХ століття, основоположник П'єр Карден. Стиль зачіски пішов за модою в одязі. Характеризується нестандартністю, незвичайною геометрією, сміливими колірними рішеннями і незвичайними формами. Термін «avant-garde» з фр. перекладається як «передовий загін» - частина військ на передовій лінії, що переривають лінію захисту супротивника. Хтось називає цей стиль сумішшю новаторства і екзотики. Можливо навіть поєднання різних стильових течій. Використовуються різні і нехарактерні для повсякденного життя текстури (незвичайні накрутки, стилізація хутра з волосся).

Алопеція (Лат. Alopecia - облисіння, плішивість) - патологічне випадіння волосся, що призводить до їх порідіння або повного зникнення в певних областях голови або тулуба. До найбільш поширених видів алопеції відносяться андрогенетична, дифузна або симптоматична, вогнищева або гніздова, а також рубцева.

Аміак - водневе з'єднання азоту, безбарвний газ з різким характерним запахом нашатирного спирту. Аміак (в європейських мовах його назва звучить як «амоніаку») своєю назвою зобов'язаний оазису Амона в Північній Африці, розташованому на перехресті караванних шляхів. У жаркому кліматі сечовина (NH2) 2CO, що міститься в продуктах життєдіяльності тварин, розкладається особливо швидко. Одним з продуктів розкладання і є аміак. За іншими відомостями, аміак отримав свою назву від давньоєгипетського слова амоніан. Так називали людей, які поклоняються богу Амону. Під час своїх ритуальних обрядів вони нюхали нашатир NH4Cl, який при нагріванні випаровує аміак.

Бабетта – зачіска з великим об'ємом на маківці, створеним за допомогою начісування або додаткових об'ємних деталей. Зачіска стала популярною завдяки легендарій Бріджит Бордо, в 50-ті та 60-ті роки, після виходу на екрани фільму «Бабетта йде на війну» - звідки і отримала свою назву.

Безаміачний барвник - барвник без вмісту аміаку. Часто в стійкий барвник замість аміаку додають його похідне - моноетаноламін, що більш як велику молекулу і тому фарбування за технологією відбувається довше приблизно на 15 хв. Цей барвник має приємний аромат, дозволений для використання при вагітності і лактації. До цієї групи часто намагаються віднести і тонують барвники, що є помилкою, т. К. Тонуючий барвник не проникає так глибоко в стовбур волоса і працює за іншою схемою .

Брондування - техніка фарбування волосся, дуже популярна на сьогоднішній день. Поєднує в собі плавні переходи від темних кольорів до ефектних світлих відтінків. Це слово з'явилося як комбінація двох англійських слів: «brown» і «blond» (коричневий і блонд). В роботі значно складніше, ніж звичайне фарбування, адже використовується не один, а декілька відтінків барвників. В результаті отримуємо об'ємний колір, що гарно переливається під сонцем або яскравим освітленням з тривалим ефектом. Підтримувати можна до 6 місяців, підфарбовуючи тільки відрослу кореневу частину волосся.

Біоревіталізація волосся - новітня методика насичення волосяного стрижня гіалуроновою кислотою, буквально оживляє волосся. Вона повертає волоссю силу, насиченість кольору і яскравість.

Біоревіталізація шкіри голови - процедура мікроін'єкцій - пробуджує і активізує сплячі волосяні цибулини, в результаті чого посилюється ріст волосся, а саме волосся стають набагато густіше. Протипоказання до використання гиалурона практично відсутні. Процедура характеризується як вкрай безпечна для організму. Проте, в ряді очевидних випадків фахівці радять утриматися від ін'єкцій. Протипоказання:
• вагітність і годування грудьми
• будь-які гострі захворювання
• запальні процеси в місцях передбачуваних ін'єкцій
• порушення згортання крові

Гідроліз — взаємодія іонів солей з водою, що призводять до появи кислого або лужного середовища без утворення осаду або газу. Один з методів деструкції білків. Процес йде з приєднанням води і утворенням азотистих сполук. Гідроліз може бути повним або частковим залежно від способу розщеплення.
Повний гідроліз білка може бути здійснено виключно шляхом його нагрівання при температурі понад 100 градусів з розведенням мінеральними кислотами і лугами. В цьому випадку виходить суміш кінцевих продуктів гідролізу, включаючи вільні амінокислоти, поліпептиди, аміак, побічні продукти, що утворюються в результаті руйнування амінокислот і їх взаємоперетворення, а також карамелізовані вуглеводи тощо.

Деграде (от фр. degrade — тінь, півтон, пом'якшення тону, відтінку) - синонім градієнтного фарбування, фарбування омбре, м'який варіант контрастного фарбування «dip-dye». Популярність цього ефекту припала на 70-ті, 90-ті роки. Наразі «омбре» прийшло зі світу високої моди в вечірніх нарядах від кутюр.

Іонізація (IONIC) - процес насичення волосся негативно зарядженими іонами. Така функція є майже у всіх професійних фенів і щипців нового покоління. Разом з гарячим повітрям, фен або щипці створюють потік негативних іонів, які нейтралізують позитивні заряди, що накопичуються на волоссі. В результаті, волосся не електризується, виглядає блискучим і легше розчісується. Також іонізація підсилює вплив на волосся і шкіру голови лікувальних препаратів. Уже з'явилися масажні щітки з іонізатором на батарейках.

Витончення волосся - зміна структури волосся і загального обсягу волосяного покриву під впливом зовнішніх чинників, вікових чи інших змін. Витонченням волосся є зменшення товщини окремих волосків і, як результат, зменшення загальної густоти волосся.

Виснаження волосся - втрата волоссям його нормального здорового стану і зовнішнього вигляду без зменшення товщини волосся. Виснаження може проявлятися як сухість, роздвоєння кінчиків волосся, зникнення блиску і пружності, поява лупи. Провокують виснаження волосся хвороби внутрішніх органів, неправильний режим дня і неповноцінне харчування, порушення обміну речовин, неправильний догляд за волоссям, часте знебарвлення і завивка хімічним способом, а також вплив прямих сонячних променів.

Камуфлювання волосся - безаміачне тонування сивини гелем, розробленим спеціально для чоловіків. Салонна процедура. Має тільки натуральні кольори, від темного до русявого. Застосовується один раз на два тижні. Процедура триває декілька хвилин, має ефект накопичення. Якщо не підтримувати, волосся поступово, з кожним миттям голови повертається до початкового кольору.

Каутеризація волосся - процес реконструкції, лікування або біовідновлення волосся. У волосся додаються натуральні складові або компоненти, подібні до структурної складової волосся (кератин (білок), кераміди, мінеральні масла, вітаміни, екстракти трав та водоростей). Найчастіше шляхом термообробки, але так само використовують spa-терапію і холодний спосіб (для не дуже пористого і нефарбованого волосся).

Кераміко-іонне покриття - особливе покриття, що застосовується в перукарському інструменті. При нагріванні починає виділяти негативно заряджені іони, які мають великий енергетичний потенціал і позитивно впливають на людину. Волосся зберігає свою природну вологість, зменшується статичність, закривається кутикула, волосся набуває інтенсивного блиску.

Керамічне покриття в перукарському інструменті. На відміну від металевої спіралі та металевих пластин, керамічний нагрівач миттєво набирає задану температуру, рівномірно прогрівається і стабільно тримає тепло. Він дбайливо впливає на структуру волосся, запобігаючи їх пересиханню і ламкості. Ідеально гладкі керамічні пластини легко ковзають по волоссю, не пошкоджуючи його. Укладання пасом відбувається буквально в один дотик! Важливо й те, що до керамічних робочих поверхонь менше прилипають лак або мус, що значно полегшує догляд за інструментом. Недарма на цей вид нагрівача перейшли практично всі виробники світових брендів.

Кератин - рогова білкова речовина, що володіє механічною міцністю, яка серед матеріалів біологічного походження поступається лише хітину. В основному з кератинів складаються рогові похідні епідермісу шкіри: волосся (на 97%!), нігті тощо. Кератин формується у волосяній цибулині. У самого кореня білковий каркас ще досить ніжний, тому дуже молоде волосся пухнасте й м'яке. Для продукування кератину в організмі рекомендується вживати в їжу білкові продукти в поєднанні з кислими фруктами (наприклад, рибу з лимоном).

Кератування - процедура насичення волосся кератином (білком) тваринного походження, з метою відновлення його структури. Кератування прибирає «пухнастість», а також надає волоссю блиску, шовковистості та гладкість. Після процедури важливо використовувати спеціальну безсульфатную косметику, щоб уникнути вимивання кератину. Рекомендується для дуже «втомлених», освітлених і часто фарбованого волосся. А також волосся, що часто піддається «жорстким» термо-укладкам. Фарбувати волосся рекомендується за тиждень до або після процедури насичення кератином. Стійкість результату залежить від води, частоти миття волосся, пористості структури і використовуваної косметики.

Колаген - фібрилярний білок, що становить основу сполучної тканини організму і забезпечує її міцність та еластичність. Колаген виявлений у багатоклітинних тварин; відсутній у рослин, бактерій, вірусів, найпростіших та грибів. Найпоширеніший протеїн у ссавців, що становить від 25% до 35% протеїнів у всьому тілі. Постачає клітинам кисень і поживні речовини. В результаті він полегшує транспортування вуглекислого газу і продуктів розпаду. Наша шкіра на 70% - це колаген.

Корковий шар (кортекс) становить до 90% від загальної маси волосся. Складається з веретеноподібних клітин - кератинових волокон, з'єднаних між собою за допомогою «містків» (поперечних зв'язків). Ці містки допомагають волоссю укладатися на голові і обумовлюють їх міцність та еластичність. Наявність містків має визначальне значення для вологого укладання, перманентної завивки, термічної укладки та хімічного випрямлення волосся.

Креатив, креативний стиль. - від англ. creative - творчий. Це завжди індивідуальний підхід до створення стилю. Творчість може виявлятися в незвичайній формі стрижки, поєднувати абсолютно несхожі напрямки в укладанні та зачісках. Наприклад, в чіткому каре з ідеальним прямим чубчиком з'являються такі ж «ідеальні», або, навпаки, кошлаті «вуха Міккі-Мауса», або зачіска імітує сильний вітер в пустелі. Як прикрасу у волоссі можна побачити опудало невеликої тварини. Або більш того, зачіска може нагадувати голову лева або качки, наприклад. Якщо це стрижка, то найчастіше це вистрижені малюнки. Креативні фарбування можуть нагадувати пташине пір'я або тваринну шерсть. Можуть носити характер малюнка-принта (геометричні фігури, лінії, літери). Часто це художній твір з волосся.

Кутикула – лускатий шар волосини. Являє собою тонкі, плоскі, безбарвні і прозорі ороговілі клітини, що складаються з білка - кератину, які покривають корковий шар подібно черепиці. Вони перекривають один одного під кутом приблизно 5˚ і спрямовані від кореня до кінця волосся. Кутикула відповідає за блиск, водонепроникність і захист волосся. Коли волосся тільки з'являється на поверхні шкіри голови, його кутикула має від 6 до 10 шарів з сумарною товщиною близько 0,5 мкм. Кутикула захищає кортекс від пошкоджень, але з часом зношується. Луска починаює руйнуватися і наїжачується, залишаючи корковий шар незахищеним.

Кутюр'є, від кутюр - (фр. Couturiere - кравчиня, від couture - шиття, зшивання) - художник-модельєр, часто працює за контрактом з провідними салонами мод і ексклюзивними бутиками та створює високохудожні моделі одягу, а також аксесуари до них. Першим в історії кутюр'є традиційно вважається модельєр, творець Синдикату Високої моди Чарльз Фредерік Ворт.

Ламінування волосся - процедура, що забезпечує покриття волосся захисною плівкою, яка може містити поживні та зволожуючі речовини. Засіб обволікує кожен волосок, склеюючи «розпатлані» лусочки. Волосся стає еластичним і гладкими. За рахунок плівки товщина волосся, а, відповідно, і його загальний обсяг, повинен збільшитися на 10-15%. Посилюється блиск волосся, що особливо помітно на пошкодженому та тьмяному волоссі. Довговічність такого покриття складає від 4 до 6 тижнів в залежності від стану волосся, частоти його миття та застосовуваних засобів. Фіксує фарбування волосся.

Лецитин (грец. Lekithos - яєчний жовток) (Е-322) - речовина, переважно рослинного походження, що володіє властивостями ПАР (поверхнево-активна речовина). Покращує стан фолікул, надає волоссю м'якість і блиск, перешкоджає утворенню лупи. Лецитин зміцнює мембрани клітин шкіри. Без цієї речовини утворення нових клітин і відновлення пошкоджених буде неможливо.Потужний антиоксидант, запобігає утворенню високотоксичних вільних радикалів в організмі. Буває двох типів - соєвий та яєчний. У промисловості лецитин виробляють з соняшникової та соєвої олії, яєчних жовтків. Властивості лецитину дозволяють поліпшити стан шкіри при таких захворюваннях, як екзема, псоріаз, нейродерміт, іхтіоз.

Меланін - природний темний пігмент, що міститься в шкірі, волоссі, сітківці ока, тканинах, вовни та ін. Розташований в кірковому шарі волосся. Меланін поглинає ультрафіолетові промені, і, тим самим, захищає тканини глибоких шарів шкіри від променевого ушкодження. В даний час можливе застосування меланіну з метою профілактики і лікування хвороб людей, а також в харчовій і парфумерній промисловості. Найпростішим є варіант використання меланіну в якості добавок до сонцезахисних кремів. Присутність меланіну в харчових продуктах і виробах сприяє їх тривалому зберіганню.

Мінімалізм - стиль в одязі і зачісці під девізом «Нічого зайвого!». У зачісці характеризується відсутністю завитків, локонів і прикрас. Кольори монохромні або спокійні (найчастіше пастельних відтінків).

Озонова лампа - генератор негативно заряджених іонів озону. Озон позитивно впливає на волосся: як потужний антисептик, він вбиває віруси, грибки, бактерії, запобігаючи випадання волосся, появі лупи і себореї. При цьому він абсолютно не подразнює шкіру і покращує фіксацію кольору фарбованого волосся, формуючи додаткові зв'язки між молекулами фарби і волосу. Зараз озонові лампи починають активно впроваджуватися в професійні фени для волосся. Краплі води, стикаючись з іонами озону, розбиваються на дрібні частки і без зусиль проникають в структуру пошкодженого волосся, закриваючи його кутикулу. Результат - миттєва сушка і зволожене блискуче слухняне волосся.

Омбре (Ombre) - складне 3D-фарбування волосся з поступовим переходом від більш темного кореню до світлих кінців, імітуючи добре вигоріле на сонці волосся. З французької перекладається як «затінення». Також цю техніку називають градієнтним фарбуванням, деграде, «dip dye». Якщо колір на коренях підібраний правильно і немає великої кількості сивини, омбре можливо робити раз на декілька місяців. Також ця техніка дозволяє красиво відростити свій темний натуральний колір з блонда. Представники зі світу зірок з фарбування «омбре» - Дженніфер Лопес, Сара Джессіка Паркер, Дрю Беррімор, Ані Лорак та багато інших красунь.

Парабени - клас хімічних речовин, широко використовуваних в якості консервантів в косметичній та фармацевтичній промисловості. Ці речовини, і їх солі, використовуються, головним чином, завдяки їх бактерицидним і протигрибковим властивостями. Їх можна виявити в шампунях, зволожувачах, гелях для гоління, лубрикантах, спреях, зубній пасті. Вони все більше і більше ставляться під сумнів, після того, як були виявлені у високій концентрації при раковій пухлині грудей.

Постиж - зйомні вироби з натурального або штучного волосся. Перуки, шиньйони, хвости, треси, накладні чубчики, локони - все, що зроблено зі зрізаного волосся. Сюди входять і наклеєні бороди, вуса та бакенбарди. Сьогодні часто використовують Треси на шпильках, довжиною від 10 до 75 см., легко подовжуючи власне волосся. Особливою популярністю користується волосся на вагу для нарощування різними методами.

Сомбре - дуже м'який градієнтний перехід в кольорі від коренів до більш світлих кінчиків, різновид фарбування легкого «омбре». Волосся виглядає дуже натурально з ефектом вигорання після моря. Підходить для брюнеток, шатенок, світло-русявих дівчат.

Стрижка гарячою бритвою (лезом) - термострижка, що дозволяє зняти посічені кінчики по поверхні волосся, не знімаючи довжини. Обробляє до 80-85% всієї маси волосся. Запаює кінчики волосся, що додає їм додаткового блиску, еластичності та легкості при розчісуванні. Результат зберігається набагато довше, в порівнянні зі стрижкою звичайними перукарськими ножицями. На здоровому нефарбованому волоссі результат може протриматися до півроку.

Стрижка гарячими ножицями - виконується спеціальним інструментом з двома розігрітими до певної температури поверхнями, що дозволяє оплавлятися кожен волосок на прямому зрізі. Рекомендується для клієнтів зі слабкими кінчиками волосся, схильних до розшарування. Прибирає до 25% посіченого волосся. Добре доповнюється стрижкою гарячої бритвою (лезом).

Сульфати . Поверхнево-активні речовини (ПАР), які чудово відмивають волосся від бруду і прекрасно піняться. Являють собою нафтохімічну продукцію невисокої якості. Токсичні навіть в малих дозах. Проникають через шкіру і/або слизову оболонку в організм. Можуть накопичуватися в тканинах внутрішніх органів з потенційно шкідливим та довготривалим ефектом. Залишають дратівливу плівку на шкірі, викликають свербіж, висипання, лупу.

SLES — sodium laureth sulfate (лауретсульфат натрия) — амфіфільна речовина, що застосовується при виробництві більшості миючих засобів, шампунів, зубної пасти, косметики для утворення піни. Діє менш дратівливо, ніж лаурилсульфат натрію (SLS - sodium lauryl sulfate), але призводить до сильнішого висушування, якого можна уникнути при ретельному змиванні.

Тест на підвищену чутливість шкіри - попередній тест для виявлення можливої ​​алергії, званий також тестом на попереднє фарбування. В основному, результати тесту видно вже через 15 хв., але часто косметичні фірми пропонують витримати препарат на шкірі 48 годин. У разі печіння, почервоніння, подразнення шкіри, рекомендують не використовувати тестований препарат.

Тонування - фарбування волосся тонуючими та безаміачними барвниками. Природний пігмент волосся не порушується, відтінок потрапляє тільки під кутикулярний шар волосини. Процедура легкого насичення кольором тон-в-тон, додання волоссю більш глибокого відтінку або затемнення до декількох тонів. На відміну від стійкого фарбування, при відростанні коренів немає різкого розмежування в кольорі. 70% європейських жінок тонують, а не фарбують волосся. Наприклад, у Франції дуже полюбляють ефект «меланж». Натуральне волосся при цьому наповнюється пігментом і блиском, а сиве - злегка блікують, створюючи мерехтливий ефект.

Турмалін - напівдорогоцінне каміння, природний генератор. Коли турмалін нагрівається до високої температури, він починає випускати негативно заряджені іони в інфрачервоному спектрі. Вони розпорошують краплі води на дрібні фракції, що полегшує проникнення вологи під лусочки кутикули. За рахунок використання наночасток турмаліну в фенах, а також в покритті щипців, волосся не «перепалюється», не електризується. Навпаки, після укладання воно стає більш щільним, слухняним, набуває здорового блиску.

Розумна стрижка (smart cut) - сукупність різних технологій стрижки з урахуванням природної текстури волосся, його типу та стану. Також береться до уваги об'єм, густота та природний напрямок падіння волосся. Ця стрижка майже не вимагає укладання, довго «красиво» відростає і має кілька варіантів перечосу. В основі «розумної стрижки» лежить природний вигляд волосся. Наприклад, якщо волосся в'ється, стрижка буде базуватися на природних локонах і мінімальному догляді. Досить тільки підсушити волосся в різні боки і додати легкого стайлінгу. Термін введений російським стилістом Олександром Тодчуком.

Формальдегід - безбарвний горючий газ з різким запахом, токсичний. Органічна сполука, найпростіша форма альдегіду (від лат. alcohol dehydrogenatum - спирт, позбавлений водню), CH2O. Є природною речовиною в навколишньому середовищі і складається з вуглецю, водню і кисню. При контакті зі шкірою може викликати подразнення. Найчастіше зустрічається подразнення слизової носа, горла, очей. Допускається застосування формальдегіду в якості консерванту в кількості до 0,1% в складі косметичних засобів, призначених для гігієни порожнини рота, і до 0,2% в інших косметичних препаратах.
Продукція повинна мати попередження «містить формальдегід», якщо вміст формальдегіду в ній перевищує 0,05%. Через те, що формальдегід в розвинених країнах використовується виключно в композиції косметичних препаратів, які не залишаються на шкірі, ймовірність виникнення шкірної реакції була розрахована для випадків використання шампуню, що містить в якості консерванту 0,1% формальдегіду. Розрахунок показав, що небажана шкірна реакція при застосуванні такого шампуню виникне тільки у 1 людини з 75 000. При цьому в дійсності ця цифра буде ще менш значущою, оскільки при проведенні розрахунків не враховувався ряд чинників, які чинять спротив точному обліку, але незаперечно знижують цю ймовірність Після перенесеного отруєння, чутливість до формаліну підвищується. Є відомості про несприятливий вплив на специфічні функції жіночого організму. Формальдегід так само відомий як methylene glycol, formalin, methylene oxide, paraform, formic aldehyde, methanal, oxomethane, oxymethylene, CAS Number 50-00-0.
Формальдегід не накопичується в навколишньому середовищі, тому що розпадається протягом декількох годин під впливом сонячного світла або бактерій, які живуть у грунті або воді. Люди засвоюють формальдегід швидко, тому він не накопичується, і перетворюється в організмі в мурашину кислоту. Під впливом високих температур розпадається на метанол (деревний спирт) і чадний газ.

Шатуш - італійська техніка м'якого мелірування, різновид 3D-фарбування. Це легке вертикальне освітлення волосся з більш темним корінням. Підходить для тонкого волосся, адже надає додаткового об'єму за рахунок виблискування пасм. Слово походить від перського Shahtoosh (дослівно - задоволення королів), що позначає найм'якіший пух тибетських антилоп.

Dip-Dye - горизонтальне градієнтне фарбування, частіше акцент йде на нижню частину волосся. Може бути виконано в натуральній гамі, а може бути дуже яскравим. Яскраві кольори, такі як рожевий, помаранчевий, фіолетовий, в основному фарбуються як тимчасовий варіант. Краще його робити на світлому волоссі, темне потребує освітлення. Може включати в себе від двох до чотирьох відтінків.

Ваша
Лєна Стяглюк