Волосся і трави в ХХІ сторіччі

автор:

Все частіше я стикаюся з питаннями натуральності догляду за волоссям та шкірою голови. Ви, мої дорогі клієнти, підштовхнули до кінця розібратися в "трав'яному" питанні.

Враховуючи нашу екологію, жорсткість київської води, збільшення алергічних реакцій на хімічні препарати, давайте спробуємо стати ближчими до природи. Дістанемось до суті впливу властивостей трав при зовнішньому використанні (ополіскування) відварами.

Як зменшити вплив жорсткої водопровідної води на шкіру голови? Що робити, якщо вам подобається використовувати сульфатні шампуні, але іноді залишається дискомфорт на шкірі голови? Як зробити волосся ще більш м'яким та приємним на дотик? Як отримати легкий відтінок та додатковий блиск? Як зняти подразнення та сухість?

Ось короткий опис найбільш розповсюджених трав, техніки та рецепти їх використання.

Незначно скорегувати відтінок волосся можна за допомогою відвару з трав. Це буде більше сприйняття кольору аніж тонування. Ефект протримається до наступного миття голови. Рекомендують збори трав для блондинок та брюнеток..

Збір трав для світлого волосся: 2 ст.л. квіток ромашки, 2 ст.л. пелюсток календули, 1 ст.л. квіток чорної бузини.

Збір трав для темного волосся: 2 ст.л. листя шалфею, 2 ст.л. трави розмарину, 1 ст.л. квіток липи.

Для зміцнення волосся та живлення волосяних цибулин рекомендуються також такі відвари: полинь висока (Artemisia abrotanum), шишки хмелю, листя берези, алое, м'ята, розмарин. Можна використовувати тільки один вид трави, а можна робити складні мікси. Підготуйте суміші заздалегідь. Двічі на тиждень запарюйте 70-80-градусною водою. Залишайте на ніч для відстоювання. Частину використати, розвевши гарячою водою, а частину можна зберегти в холодильнику до наступного миття.

Також рослини, що мають подразнюючий ефект, наприклад, стручки червоного перцю, аір болотний (коріння) та той таки часник, стимулюють кровопостачання шкіри голови та сприяють росту волосся. Використовувати їх можна як емульсію (сік розведений у невеликій кількості води чи масла). Втирати в шкіру голови по проборах колами, паралельно масуючи шкіру. Змивати згідно з власними відчуттями. Якщо стало неприємно чи відчуваєте подразнення - слід змивати. Як правило, це 10-30 хвилин. "Подразнюючі" емульсії краще не залишати на ніч, адже можна пересушити шкіру голови та отримаєте нову проблему замість зміцнення волосся. Все добре в міру.

Жирне волосся.

Якщо будете часто мити волосся, це не буде йому шкодити, але пам'ятайте, що це може призвести до більш активної роботи сальних залоз (див. статтю «Все що потрібно знати про миття голови»). Промивати голову обов'язково ретельно двічі. В конці ополосніть шкіру настойкою трави з ромашки, чебрецю, календули чи липового цвіту. Властивості трави в такому випадку нормалізують вироблення шкірного сала.

Жирну шкіру голови також слід протирати настойкою спиртової календули 2–3 рази на тиждень. Її можна придбати в аптеці. Спирт підсушить шкіру голови та не дасть активно розмножуватися бактеріям. Є також рецепт домашнього приготування настойки: 1 ст. л. засушених квітів календули заливаєте 1 ст. л. спирту. Настоювати дві доби. Зберігайте вже в процідженому стані в холодильнику.

У випадку, якщо проблема жирної шкіри переросла в жирну себорею, необхідно звернутися до трихолога чи дерматолога. А поки ви дійдете до спеціаліста. можете підтримувати шкіру голови за допомогою таких засобів:

Відвар при жирній себореї: змішайте по 15г. липових квітів, лаванди, насіння можжевельника, додайте 30г. чебрецю, залийте 1,5 л. води, прокип'ятіть. Потім необхідно процідити та ополіскувати отриманим відваром голову 1-2 рази на тиждень.

Сок айви також добре підходить для жирної шкіри голови: 1 ст. л. води, 1 ст. л. соку айви, 1 ст. л. гліцерину та одеколону. Цим лосьйоном можна протирати жирну шкіру голови як за декілька хвилин до миття, так і після нього.

Вишневий сік також розглядають на рівні лікувального складу для жирної шкіри голови:
1. Втирати в шкіру голови сік, а також м'якоть вишні;
2. Дати можливість соку висохнути;
3. Мити голову теплою водою за допомогою шампуня відповідного типу.

Це все бабусині рецепти. Але, що цікаво, вони працюють. Головною умовою є регулярність та частота застосування. При цьому ніхто не скасовував стандартне правило миття голови: двічи намилити шампунем шкіру голови. Ретельно змити. На віджате за допомогою рушника волосся нанести кондиціонер чи маску в залежності від ситуації. Витримати необхідний час. Ретельно змити проточною водою. Потім можна ополоснути шкіру голови та волосся відваром трав для змиття хлористих, вапняних та інших сполук. Ваше волосся буде вам вдячне!

При запозиченні матеріалів посилання на сайт style.kiev.ua обов'язкове

Ваша
Лєна Стяглюк