Все що потрібно знати про миття голови

розгорнуті відповіді на «прості» питання

автор:

Практично кожного дня в салоні випливає тема миття голови. Це говорить про високий інтерес до предмету, нестачу та суперечливість інформації. Рекомендації фахівців 10-20-річної давнини істотно відрізняються від сучасних. Змінилося все: від екології і способу життя до косметичних засобів і їх складу.

Пропоную до вашої уваги статтю, в основі якої лежать мої знання, накопичені за роки навчання і роботи, власний досвід і досвід моїх колег, а також інформація, розпорошена по безлічі різних Інтернет-сторінок.

Отже, до суті.

При інтенсивності нашого життя, сучасні стандарти краси і доглянутості бувають дуже вимогливими. Ми хочемо зранку підійти до дзеркала, і вже в такому невмитому, нерозчесаному стані побачити симпатичне відображення в дзеркалі. Однак, чи можемо ми дозволити собі без ранкового туалету вийти в світ? Особисто я - ні, і багато хто, знаю, зі мною солідарний. Кожен ранок починається з одних і тих самих процедур, що включають миття і укладання волосся. Це не тільки час, а й агресивний вплив на волосся (гарячий фен, жорсткі щітки, праски, засоби сильної фіксації).

Миття голови очищує шкіру голови (скальп) і волосся від сального секрету, мертвого волосся і відмерлих лусочок шкіри. Після миття волосся відкриваються капіляри, які одразу починають активно вбирати різні мікроорганізми і речовини, включаючи пил і запахи. Тому намагайтеся мити волосся за годину-півтори до виходу на вулицю, берегти нещодавно помите волосся від непотрібних ароматів (загорніть рушником, зберіть у хвіст, нанесіть парфум ...)

Чи можемо ми мити волосся хоча б через день-два? І що для цього потрібно зробити?

Наразі всі професійні марки пропонують косметику для щоденного застосування, але пам'ятайте, що все добре в міру! Чоловікам зловживання миючими засобами може загрожувати передчасним порідінням волосся навіть без генетичної схильності. А дівчатам - додатковим доглядом за волоссям по довжині. Дуже часте миття голови при жирному типі волосся стимулює роботу сальних залоз, в результаті чого волосся буде, знову ж таки, вимагати більш частого миття. При сухому типі волосся - підсушує шкіру. Таким чином, якщо є можливість влаштувати волоссю і шкірі голови вихідні, скористайтеся нею! В деяких випадках, наприклад при надмірній гормональній активності, коли сальні залози виділяють занадто багато секрету, волосся стає жирним. Якщо ж секрету занадто мало, волосся стає сухим.

Необхідно віднайти СВОЮ норму, напрацювати власну схему миття, правильно підібрати миючі засоби для шкіри голови та для волосся (а тут знайти пріоритет, що важливіше).

Типи волосся

Традиційно прийнято виділяти три типи волосся: сухі, жирні та нормальні. Між основними типами волосся існують і перехідні, тобто помірно або надмірно сухі, а також помірно або надмірно жирні.

Нормальне волосся потребує миття раз на 2-3 дні. Одразу після миття шкіра голови нормальна, жирнішає тільки наприкінці третього дня.

Лупа в основному відсутня, свербіння немає. Сальні залози працюють добре. Нормальне волосся легко розчісується, укладається в зачіску, не січеться і не склеюється в окремі пасма. Догляд за волоссям цього типу простий і не вимагає ніяких додаткових зусиль, окрім своєчасного і правильного його миття. Велике значення має температура води: якщо вона занадто гаряча, то це веде до пересушування волосся.

Жирне волосся вимагає миття кожного дня або через день. Відразу після миття воно виглядає нормально, але до кінця 1-го, 2-го дня - несвіжим (сальним), корінь дуже важкий, втрачає об'єм, немає блиску поблизу кореневої частини. Жирне волосся спричиняє досить багато клопоту своїм власникам. Воно буває слабким і рідким, без блиску, погано укладається і виглядає неохайно. Часте миття не шкодить такому волоссю. Для того щоб повністю усунути бруд з волосся, потрібно двічі ретельно його промити. Після кожного разу необхідно рясно полоскати волосся під проточною водою. При використанні маски, рекомендую відступити від кореня понад 5 см. Жирне волосся - саме невибагливе. У жорсткій воді жирна шкіра голови проявляє себе з найкращого боку відносно нормального та сухого типу. Нормально реагує на морську воду, і все ж варто ополіскувати його прісною водою. При жирному типі не слід зовсім відмовлятися від засобів, що містять хоча б невелику кількість жиру. Жир - надійний засіб, за допомогою якого в глибокі шари шкіри надходять необхідні речовини для її нормального функціонування.

Сухе волосся необхідність мити виникає приблизно раз на тиждень. Одразу після миття шкіра голови суха, приблизно через 3 дні - нормальна, а жирнішає лише під кінець 4-6-го. Така шкіра голови є більш чутливою та схильна до подразнень, почервонінь. Сухе волосся погано піддається укладанню (швидко висихає, стає торчком), часто випадає, не блищить, за неналежного догляду кінчики постійно січуться. Кінці сухого волосся полюбляють термо-стрижки (гарячі ножиці, бритву), запаювання кінчиків рятує від частого підстригання.

Сухе волосся з легкістю реагує на різку зміну температури та вологості, тому його необхідно берегти від несприятливого впливу зовнішніх факторів (взимку від охолодження - головними уборами, влітку від пересушування - зволоженням, в сауні від високої температури - загортанням у рушник, після хлорованої води в басейні та морської води - промиванням проточною). Сухе волосся може бути наслідком генетики, а може стати таким внаслідок неналежного догляду та фарбування.

Недостатня функція сальних залоз, які на справляються з виробленням достатньої кількості жиру, може бути спровокована низкою захворювань. Також часте миття, жорстка вода, неправильні косметичні засоби, висока температура при використанні фену (втрачається волога, підвищується ламкість) можуть спричинити сухість шкіри голови.

Висока температура шкідлива для такого типу волосся. Під її впливом сухе волосся швидко втрачає природню вологу та стає хворим та виснаженим. При цьому підвищується ламкість. У людей похилого віку внаслідок вікових особливостей волосся також часто стає сухим та ламким та потребує особливого догляду. Не варто використовувати лікарські рослини з в'яжучим ефектом.

Змішаний тип – жирне коріння, сухі кінчики. Найбільш поширений тип для довгого фарбованого волосся. В цьому випадку вкрай важливо правильно підібрати косметичні засоби для миття. Якщо ви фарбуєте волосся, протягом перших 2 тижнів просто використовуйте серію для фарбованого волосся. Фарбуючий пігмент буде максимально довго триматися на волоссі. Не використовуйте зволожуючі серії, адже зволоження інтенсивно знімає колір. Через два тижні після фарбування, підбирайте шампунь для жирного волосся, живлення (бальзами, маски, незмивні кондиціонери) - для сухого, якщо необхідно - для пошкодженого.

Більшість людей потерпає від підвищеної сальності. Якщо ви належите до цієї категорії - вам потрібен шампунь для жирної шкіри голови. Шампуні для сухого та пошкодженого волосся роблять шкіру голови більш жирною! Безпосередньо за структурою волосся будуть доглядати маски, незмивні кондиціонери, масла...

Чому волосся швидко жирнішає?

Шкірне сало (специфічний секрет) виробляється сальними залозами та має на меті захищати поверхню скальпу від мікробів, інфекцій та зовнішнього впливу. Цей секрет рівномірно розподіляється по довжині волосся та надає йому блиску та більш насиченого кольору.

Основні причини стимуляції роботи сальних залоз:

Як зменшити жирність волосся?

Як правильно мити волосся (техніка)

Наразі часто можна натрапити на концентровані шампуні, тому почніть з невеликої кількості, розміром з горошину.

Нанесіть шампунь на долоні, розітріть на спіньте його. І лише потім перенесіть на вже вологу шкіру голови.

Вода безпосередньо при митті повинна бути тепло-гарячою. В такому випадку добро видалиться шкірне сало та бруд.

Дуже ретельно промийте шкіру голови. Рекомендую двічі. При першому промиванні зникає пил та бруд, при повторному - шампунь працює на структуру волосся (надає блиску та об'єму), живить в залежності від типу шампуня. Якщо у вас довге волосся та на ньому є косметика, можливо знадобиться промити його по довжині (від коріння до кінчиків за напрямом росту). Зазвичай для цього достатньо піни від шампуня, особливо якщо волосся сухе та пористе.

Часто в своїй практиці зустрічаю скарги на якість шампуня, який викликає свербіж та дискомфорт. Як правило, причина у поганому змиванні шампуня. Тому шампунь необхідно змивати дуже ретельно для уникнення алергічних реакцій та інших неприємностей. Ця рекомендація особливо стосується сульфатних шампунів - основній масі асортименту супермаркетів. Сульфатні шампуні створюють багато піни, відмінно відмивають від бруду, але мають багато АЛЕ (це окрема тема). Органіка, в свою чергу, нешкідлива за відсутності алергії на його компоненти. Якщо вас не лякає складність у використанні в порівнянні хімічними продуктами, що добре піняться - ласкаво прошу на новий якісний рівень догляду за шкірою голови та волоссям.

При нанесенні кондиціонера, бальзаму чи маски варто пам'ятати, що ці засоби наносяться на вже акуратно віджате рушником волосся. Мокре волосся неспроможне увібрати ці поживні речовини, що містяться в масці в достатньому обсязі. Кондиціонер також необхідно ретельно змити, якщо про це зазначено в інструкції.

Як пом'якшити воду?

У жорсткій водопровідній воді міститься багато сторонніх включень (хлор, солі кальцію, магнію та заліза), які залишаються на волоссі при висиханні та надасть йому тьмяного вигляду, впливають на сухість та лущення, крихкість та ламкість. В Києві таку воду ми вже сприймаємо як норму, але це не норма для нашого волосся. Тому наприкінці миття важливо ополоснути шкіру та волосся м'якою водою (як правило достатньо підготувати 1-1.5 літри).

В нашому арсеналі декілька можливостей зробити це:

Якщо у вас залишились питання та необхідна індивідуальна консультація, звертайтеся.

При запозиченні матеріалів посилання на сайт style.kiev.ua обов'язкове

Ваша
Лєна Стяглюк